Diversificarea alimentatiei este o etapa deosebit de importanta pentru transformarea sugarilor in copii sanatosi si optim dezvoltati.
Diversificarea precoce (inaintea varstei de 4 luni), reprezinta un concept in prezent combatut, datorita ineficientei echipamentului enzimatic (amilaza pancreatica), implicat in procesul de digestie, precum si persistentei reflexului de protruzie a limbii, care impiedica alimentatia la lingurita inainte de aceasta varsta.
In primele 4-6 luni de viata sugarul este dependent de un singur aliment – LAPTELE. Numai dupa aceasta varsta se dezvolta echipamentul enzimatic si imunologic, care permite trecerea de la alimentatia exclusiv lactata, la alimente semisolide.
Clasificarea internationala recenta imparte alimentatia in:
1.Alimentatie exclusiv la san – termen introdus de OMS si UNICEF , semnificand faptul ca toata cantitatea de lichide, energie si factori nutritivi provine numai din laptele matern, cu doua exceptii:

  • Administrarea profilactica a vitaminei D si a fierului
  • Administrarea de siropuri cu antibiotice in cazul in care apare o patologie infectioasa sugestiva (administrare limitata in timp).

    2.Alimentatie predominanta la san (sau partiala) – semnifica faptul ca sugarul primeste, pe langa san, si apa, ceai, suc de fructe;

    3.Alimentatie la biberon – se refera la alimentatia cu lichide sau semisolide, oferite cu biberonul; notiunea se suprapune partial peste cea de alimentatie artificiala, sugarul primind preparatul din lapte, fainosul cu lapte (aliment semisolid) sau chiar laptele matern din biberon;

    4.Alimentatie complementara – termen ce tinde sa inlocuiasca termenul de alimentatie diversificata, folosit in trecut.

    Alimentatia complementara reprezinta trecerea de la o alimentatie exclusiv lactata, la alimentatia consistenta. Alegerea momentului diversificarii este deosebit de important, acesta fiind diferit in functie de laptele primit anterior de sugar, astfel:

  • La 6 luni – pentru un sugar alimentat la san sau cu o formula de lapte vitaminizata;
  • La 4-4,5 luni – pentru un sugar alimentat cu lapte praf conventional sau lapte de vaca.

    Diversificarea precoce (inaintea varstei de 4 luni) reprezinta un concept in prezent combatut, datorita ineficientei echipamentului enzimatic (amilaza pancreatica) implicat in procesul de digestie, precum si persistentei reflexului de protruzie a limbii, care impiedica alimentatia la lingurita inainte de aceasta varsta.

    Pentru introducerea noilor alimente, sugarul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cum sunt:

  • Sugarul trebuie sa fie perfect sanatos;
  • Noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte, mai lent (in 5-7 zile) la sugarul de 4-4,5 luni si mai rapid la sugarul de 6 luni;
  • Alimentele noi vor fi date cu lingurita, in stare semisolida;
  • Se va evita introducerea a doua alimente noi in aceeasi zi, pastrandu-se un interval de minimum 4 zile intre ele; se evita, astfel, aparitia semnelor de alergie sau de intoleranta;
  • Sugarul va fi monitorizat atent, datorita faptului ca orice aliment nou poate fi alergizant pentru el;
  • Se vor evita compromisurile pentru modificarea gustului (adaugarea de zahar);
  • Alimentele nu se vor sara (pana la 12-24 luni)
  • Alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor, apoi triturate
  • Fainurile care contin gluten (grau, orz, ovaz, secara) se vor introduce dupa varsta de 7-8 luni, evitandu-se astfel manifestarile precoce ale celiachiei, boala conditionata genetic; pana la aceasta varsta vor fi oferite sugarului fainuri fara gluten (orez, porumb, tapioca);
  • Alimentul nou va fi propus, si nu impus, evitandu-se anorexia psihogena.

    Ordinea introducerii alimentelor va fi adaptata personalitatii sugarului si starii lui de
    Nutritie, in continuare urmand a ne referi la alimentatia sugarului eutrofic, precum si a celui cu stare de nutritie deficitara.

    Alimentatia sugarului eutrofic:

    In marea majoritate a cazurilor se va incepe cu piureul de legume (morcovi, cartofi, dovlecei, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, frunze de salata,, stevie, spanac, o ceapa (care se va scoate la pasare).
    Legumele se vor fierbe in oala cu presiune (la abur), cu putina apa, iar apoi mixate in blender, amestecul fiind subtiat cu putina zeama in care au fiert. La piureul de legume nu se va adauga sare. Poate fi pastrat si la congelator, portionat, chiar pana la o perioada de 7 zile.

    Piureul va fi completat, in minimum 4 zile pe saptamana, cu carne de vita, vitel sau pasare, introdusa progresiv, incepand cu 30 g/zi, ulterior crescand cantitatea la 60 g/zi , apoi la 90 g/zi, fiarta separat.
    In absenta carnii, sugarului i se va oferi branza de vaci, facuta in casa din lapte de vaca fiert.

    In 3 zile pe saptamana , sugarul va primi galbenus de ou, fiert timp de 10 minute, introdus, de asemenea, progresiv (initial ¼, apoi ½, apoi un galbenus intreg). Albusul, avand potential alergizant va fi consumat de sugar dupa varsta de 1 an.
    Piureul va fi imbogatit caloric cu ulei sau unt, iar in momentul servirii se vor adauga cateva frunze de patrunjel sau marar, pentru aportul de vitamina C pe care il aduc.
    Ficatul de pasare, datorita rolului sau in detoxifierea organismului, nu mai reprezinta o prioritate in nutritia de astazi, fiind recomandat dupa varsta de 2 ani.
    Masa de legume cu carne/ou va inlocui progresiv masa de lapte de la orele12-14.
    La 4 zile de la introducerea piureului de legume, se va introduce piureul de fructe (mar crud sau copt, banana, suc de portocala, pare, caise, piersici, pepene galben, mango, avocado) in intervalul orar 9-10. Dupa varsta de 1 an, sugarul poate consuma si alte fructe, cu potential alergizant: kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi. Piureul de fructe nu se va indulci.
    Dupa alte 4 zile se va inlocui masa de lapte de la ora 16-18 cu fainos cu lapte (orez pasat cu branza de vaci, gris cu lapte). Sunt insa de preferat cerealele imbogatite cu fier si vitamine.
    Pe la varsta de 7 luni, sugarul poate primi in alimentatie si iaurt, cu termen de expirare rezonabil, fara aditivi (se evita iaurturile cu fructe din comert), iar dupa varsta de 10-11 luni peste (potential alergizant).
    Mesele de diversificare, pana la acceptarea totala, vor fi suplimentate cu laptele primit anterior.
    Preparatele industriale pentru sugar (se mai numesc “pape”) au atat avantaje (sunt instant, au compozitie standardizata dupa criterii internationale, precum si securizare toxica si bacteriologica), cat si dezavantaje (trebuie folosite in decurs de 24 ore de la deschidere si au pret ridicat).
    Trebuie evitat consumul de catre sugar al dulciurilor concentrate, al bauturilor din comert (cu inlocuitori, conservanti), al sosurilor grase, rantasurilor si condimentelor agresive. De asemenea, nu se vor da sugarului alimente care favorizeaza aspiratia (nuci, alune, seminte, boabe de porumb, floricele, bomboane), precum si alimente alergizanta (ciocolata, cacao, fructele mentionate anterior). Datorita riscului de contaminare cu Clostridium botulinicum, mierea de albine se va evita sub varsta de 1 an.
    Meniurile vegetariene sunt contraindicate la sugar.

    Alimentatia sugarilor cu stare de nutritie deficitara:

    In acest caz, diversificarea va incepe cu un fainos fara gluten (de exemplu, faina de orez, porumb), cu valoare energetica crescuta, sau, ideal, cu cereale fortificate cu fier. Acestea vor fi adaugate in piureul de fructe, in lapte (in 10-15 ml lapte de mama sau formula). Si in aceasta situatie alimentele se ofera cu lingurita.

    Este foarte important sa monitorizam atent sugarul, urmarind starea generala, curba ponderala si aspectul scaunelor.
    Indiferent de tipul alimentatiei, se va face profilaxie cu vitamina D si cu fier, in conditiile in care, in urma studiilor efectuate, s-a constatat ca prevalenta anemiei la sugar in tara noastra este de 50%!
    In concluzie, diversificarea este o etapa deosebit de importanta in evolutia sugarilor, pentru transformarea lor in copii sanatosi si optim dezvoltati, care necesita vizite mai putine la medic, mai putine imbolnaviri si tratamente.

    Dr. Michaela Nanu – Cercetator stiintific I – I.O.M.C. A. Rusescu


  • Tags: