Pozitia ideala pentru dormit a bebelusului a fost si este mult discutata.
In mod firesc, parintii intreaba frecvent medicul de familie, sau medicul pediatru, ce pozitie recomanda pentru somn bebelusului lor.

Din 1992 si pana in prezent, Academia Americana de Pediatrie a recomandat parintilor sa-si culce copii totdeauna pe spate, pentru a evita pericolul mortii subite a sugarului. Lucrurile au mai evoluat si in publicatia American Academy of Pediatrics News, din 1 Septembrie 2009, urmare unor studii statistice, se arata ca majoritatea medicilor pediatri, mai precis 87% din esantionul avut in vedere, au invatat parintii sa-si culce bebelusii pe spate, dar si pe partile laterale.

Aceasta recomandare poate fi nuantata functie de starea de sanatate a copilului, dar si functie de preferintele acestuia.

Daca exista probleme cu refluxul gastroesofagian, regurgitatii frecvente, suparatoare, abundente, medicii recomanda
- modificarea constitutiei alimentelor oferite,
- mentinerea copilului dupa masa in pozitie ridicata 20 -30 minute,
- urmata de asezarea acestuia pe partea dreapta aproximativ o ora si apoi mutarea pe partea stanga, perna suport lateral fiind un accesoriu de puericultura inventat pentru a usura viata parintilor si cresterea bebelusilor in siguranta. In acest fel, refluxul gastroesofagian este considerabil diminuat ( The Journal of Pediatrics, 2007).

De asemenea, s-a constatat ca pozitionarea copilului pe spate, in plan usor inclinat ( 30 grade), reduce semnificativ refluxul gastroesofagian, reduce pericoul de aspirare a alimentelor in caile respiratorii, accelereaza digestia cu golirea mai rapida a stomacului ( The Journal of Pediatrics, 2007), specialistii in produse de puericultura realizand pentru rezolvarea acestor probleme, perna pana.

Mai exista insa o problema de rezolvat, ce priveste in special nou-nascutii, de la nastere pana la 4 -5 luni, cand creste mobilitatea: Plagicefalia. Este vorba, pe intelesul tuturor, de aparitia capului turtit. Pana la aparitia pernei occipitale, medicii recomandau ca bebelusul sa fie asezat si pe burta, in special pentru joaca – sub supraveghere continua, alternand cu somnul pe spate, cu cel pe pozitiile laterale. Prin aparitia pernei occipitale, nou-nascutii pot sa se odihneasca in siguranta, sa invete si sa se obisnuiasca cu o pozitie corecta in timpul somnului si nu in ultimul rand, cutia craniana sa fie modelata frumos si corect anatomic.

Conform publicatiei americane Psychology & Sociology din 19 Noiembrie 2009, ultimele cercetari au indicat ca pozitia de somn a bebelusului reprezinta un factor major in aparitia plagicefaliei.

Dr. Daniela Preoteasa – medic specialist pediatru
Doctor in stiinte medicale


Tags: