Urmare unor studii efectuate de Institutul Ochiului din China s-a constatat ca, atunci cand ambii parinti au o miopie mare, sugarii acestora prezinta un risc genetic de aproximativ 40% de a se naste si ei cu miopie. Daca doar unul din parinti prezinta o miopie mare, riscul genetic al copilului de a mosteni miopia forte scade la 20%. Cand ambii parinti sunt miopi, dar au un grad scazut de miopie, si riscul genetic prezent la sugar este mult mai mic.

De asemenea s-a constatat ca 67% din copii sunt diagnosticati cu miopie la varsta de aproximativ 10 ani. Totodata la copiii cu varsta de 5-10 ani s-a diagnosticat nu doar miopie, ci si astigmatism, mai ales daca unul sau ambii parinti aveau si ei miopie, ambliopie, astigmatism sau alte afectiuni ale ochiului. In concluzie, miopia diagnosticata la copiii cu varsta intre 3-6 ani are cel mai probabil o cauza genetica.

Nou-nascutii au in mod normal un grad de miopie, numita „miopie congenitala”. Ulterior, la varsta de 3-6 luni, sugarii pot fi deja investigati pentru diagnosticarea miopiei.

Un rol important il au parintii care trebuie sa urmareasca la proprii copii modul in care acestia privesc obiectele, daca micsoreaza ochii atunci cand le studiaza, inclina capul sau le aproprie prea mult de ochi. In aceste situatii se impune urgent consultarea unui oftalmolog. De obicei, miopia este diagnosticata la copii la varsta gradinitei, in clasa 1-a, clasa a 3-a, clasa a 5-a, la 12 ani sau in adolescenta.

Medicina traditionala chineza promoveaza profilaxia astigmatismului si miopiei prin dieta zilnica, exercitii, tratarea afectiunilor dobandite, astfel incat sa poata fi compensati factorii genetici. Este recomandat ca parintii sa ofere copiilor necesarul de glucide si alimente bogate in vitamina A, B1, B2, C si E. Alimente bogate in vitamine sunt: ouale, pestele, laptele, carnea, ficatul, legumele si fructele proaspete. Pe masura ce copiii cresc, parintii trebuie sa-i educe sa faca exercitii in aer liber si sa stea mai putin in fata televizorului.

Miopia necorectata cu ajutorul ochelarilor are un efect complet nefavorabil asupra dezvoltarii pe termen lung a functiei vizuale a copilului, vederea neclara a obiectelor si mediului inconjurator avand impact negativ pe termen lung asupra dezvoltarii functiei cerebrale si a inteligentei copilului. De aceea, medicii oftalmologi recomanda utilizarea ochelarilor de corectie a miopiei inca de la varsta de 6 luni a copilului.

In situatia in care parintii nu au miopie, copilul prezinta totusi un risc de 8-10% de a avea miopie. Acest lucru se datoreaza actiunii factorilor externi, care in prezent determina aparitia miopiei la un procent mai mare de copiii decat componenta genetica.

Miopia poate fi determinata de dezechilibrul aportului de nutrienti din dieta, dar poate fi determinata si de agatarea jucariilor la varsta de sugar prea aproape de ochi. In aceasta situatie poate apare si strabismul (privirea convergenta). Odata cu inceperea scolii si obligativitatea pastrarii atentiei aproximativ 45 de minute in sala de clasa, tensiunea creata in ochi si mentinuta excesiv pentru aceasta varsta poate conduce la aparitia miopiei.

Specialistii recomanda parintilor ca, inca de la varste fragede ale copilului sa-l obisnuiasca cu privitul corect la televizor, la desene animate, cu tinerea jucariilor la distanta potrivita de ochi. La varstele mici nu exista o constientizare a acestor lucruri. Spatiile din casa trebuie sa fie corect luminate, televizorul si incaperile nu trebuie sa aiba suprafete reflectorizante pentru a nu obosi ochii copilului. Dupa activitati care necesita atentie si focalizarea mai indelungata a privirii, se recomanda odihnirea ochilor prin activitati in aer liber, privitul pe fereastra.

Dr. Daniela Preoteasa – medic specialist
Doctor in stiinte medicale

Sursa: Father and mother’s myopia will be transmitted to baby?, Hailong Medical Director of Optometry, Eye Center, Second Hospital of Zhejiang, 2010


Tags: