O noua viata, un nou inceput in familie !
Cu totii am asteptat nasterea bebelusului, fata sau baiat, important este insa sa fie sanatosi

Prima grija a parintilor este sa dea un nume copilului. Sunt multe liste de nume. Sunt si anumite traditii si reguli, care trebuie avute in vedere, asa cum se spune, ca bebelusul tau sa aiba noroc in viata, minte, impliniri si sa fie sanatos.

Sunt avute de regula in vedere numele mamei, bunicilor, nasilor sau pur si simplu sa aiba un nume care ii place in primul rand parintelui. In Transilvania, este o regula, foarte interesanta pentru ca a devenit o moda europeana astazi: un prenume este de origine Latina. Emil sau Emilian, Maxim sau Maximilian, sunt indragite la noi dar si in Germania si alte state din vestul European. Liviu, Tiberiu, Septimiu, Octavian, Claudiu, Augustin, au o mare raspandire in Transilvania si sunt in continuare foarte apreciate.

O alta moda o reprezinta numele inspirate de personaje biblice, precum David, Luca, Matei.

O vorba din batrani spune ca numele rare, nu aduc noroc purtatorului.
Daca optati pentru un nume alintat, potrivit unui bebelus, nu uitati ca bebelusul va creste si va ajunge om in toata firea. Cand alegeti numele copilului, ar trebui sa va feriti de diminutive, de prenume care pot genera viitoare porecle, sau de ridicol.
Nu va grabiti. Acelasi prenume folosit in familie, la mai multi copii de varsta apropiata ( frati sau verisori), va crea in timp probleme.

Nu trebuie sa ignoram sfatul preotului, recomandarile lui.
Copilul trebuie sa poarte numele unui sfant, sa fie ocrotit, sa celebreze in fiecare an ziua onomastica prin care isi cinsteste patronul ocrotitor. Traditia spune ca este bine, ca macar unul dintre prenume sa fie al celui mai apropiat sfant celebrat fata de ziua nasterii pruncului.

La noi, la romani, primul nume recomandat de preoti, pentru baieti este Ioan, numele celui ce l-a botezat pe Isus, iar pentru fetite, Maria – mama Mantuitorului.

Timp de 9 luni am ales si apoi ne-am si hotarat.
Dupa ce ne-am hotarat ce nume va avea copilul, ii alegem nasii de botez.

Alegerea si rolul nasilor
( urmeaza ).


Tags: , , , , , , ,